مقالات

خرده فروشی

خرده‌فروشی (Retail) به معنای فروش کالا (از طریق فروشگاه، اینترنت و …) به مصرف‌کننده نهایی است. در حقیقت خرده‌فروشی آخرین مرحله از چرخه تأمین محسوب می‌شود. در بازرگانی، خرده‌فروش، کالاها یا محصولات را در مقادیر زیاد از تولیدکنندگان و یا واردکنندگان می‌خرد (مستقیماً یا از طریق عمده‌فروش)، و سپس مقادیر کمتر را به مشتری نهایی می‌فروشد.

خرده‌فروشی عموماً به واسطه نوع کالاها طبقه‌بندی می‌شود:

  • مواد غذایی(Food Products) : معمولاً به امکانات سردخانه‌ای و یخچال‌ها برای ذخیره نمودن کالاها نیاز دارد.
  • محصولات سخت یا کالاهای با دوام (Hard Goods or Durable Goods) : اجناسی که دیرتر فرسوده می‌شوند مانند خودرو، لوازم خانگی، لوازم الکتریکی، مبلمان، لوازم ورزشی، الوار و … .
  • مواد مصرفی (Soft Goods or Consumables) : کالاهایی که در دوره‌ای محدود استفاده شده و دائماً خریداری می‌شوند؛ همانند البسه، منسوجات، کفش، لوازم آرایشی و بهداشتی، داروها و لوازم التحریر.
  • هنر (Arts) : گالری هنرهای معاصر، کتاب فروشی، صنایع دستی، ابزار موسیقی و تجهیزات آنها.

در واقع تمامی کسب و کارهایی که عرضه‌کننده کالا و خدمات به مصرف‌کنندگان هستند، زیر چتر خرده‌فروشی قرار می‌گیرند.

خرده‌فروشی از دیرباز به معنای “فروش در مقادیر کوچک” بوده و در حال حاضر نیز خرده‌فروشان سعی بر آن دارند تا هزینه‌های این فروش را هم برای خود و هم برای مصرف‌کنندگان به حداقل برسانند. به همین منظور در کشورهای توسعه‌یافته، خرده‌فروشی‌های کوچک و محلی به فروشگاه‌ها و بوتیک‌های بزرگ تبدیل شده‌اند تا هزینه‌ی توزیع کالا به کمترین مقدار ممکن برسد. این خرده‌فروشان بزرگتر موفق به راه‌اندازی زنجیره‌های تأمین و توزیع، سیستم‌های مدیریت انبار و مقیاس گسترده‌ای از برنامه‌های بازاریابی شده‌اند.

هایپرمارکت (Hypermarket) در تجارت و بازرگانی به فروشگاهی که از ترکیب کالاهای مربوط به سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های چندمنظوره، در مقیاسی بزرگ استفاده می‌کند، گفته می‌شود.
هایپرمارکت‌ها در عمل یک بنگاه خرده‌فروشی کالاهای مختلف مصرفی می‌باشند و طیف وسیعی از محصولات را ارائه می‌دهند، که عمدتأ شامل انواع گوناگون مواد غذایی و کالاهای مصرفی خانگی و… می‌باشند. بطور خلاصه، یک هایپرمارکت، فروشگاهی است، که توانایی برآورده کردن احتیاجات سبد خرید مشتریان خود را، در یک بار بازدید، داشته باشد و ماموریت آن تمرکز بر فروش در حجم بالا با کمترین حاشیه سود می‌باشد.
در نگاهی گسترده‌تر:
فروشگاه‌های زنجیره‌ای مجموعه فروشگاه‌ها و یا هایپرمارکت‌هایی هستند که دارای مدیریتی واحد بوده و در سطح یک شهر، کشور یا چندین کشور پراکنده اند. این فروشگاه‌ها از عنوان تجاری یکسانی استفاده می‌کنند و معمولاً محصولات مشابه یا تقریبا مشابهی ارائه می‌کنند.
حال مدیریت چنین کسب و کارهایی نیازمند سامانه‌ای قدرتمند و پویا بوده که نرم‌افزار، نقشی اساسی را در این خصوص ایفا می‌نماید. یک نرم‌افزار قدرتمند در چرخه یک سامانه علاوه بر اجرای عملیات مورد نیاز کاربر، می تواند با در اختیار گذاشتن اطلاعات تجمیع شده و تاریخچه‌ای از عملکرد کسب و کار، نگرشی متفاوت را در ذهن مدیران مجموعه متصور نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *