خردهفروشی (Retail) به معنای فروش کالا (از طریق فروشگاه، اینترنت و …) به مصرفکننده نهایی است. در حقیقت خردهفروشی آخرین مرحله از چرخه تأمین محسوب میشود. در بازرگانی، خردهفروش، کالاها یا محصولات را در مقادیر زیاد از تولیدکنندگان و یا واردکنندگان میخرد (مستقیماً یا از طریق عمدهفروش)، و سپس مقادیر کمتر را به مشتری نهایی میفروشد.
خردهفروشی عموماً به واسطه نوع کالاها طبقهبندی میشود:
- مواد غذایی(Food Products) : معمولاً به امکانات سردخانهای و یخچالها برای ذخیره نمودن کالاها نیاز دارد.
- محصولات سخت یا کالاهای با دوام (Hard Goods or Durable Goods) : اجناسی که دیرتر فرسوده میشوند مانند خودرو، لوازم خانگی، لوازم الکتریکی، مبلمان، لوازم ورزشی، الوار و … .
- مواد مصرفی (Soft Goods or Consumables) : کالاهایی که در دورهای محدود استفاده شده و دائماً خریداری میشوند؛ همانند البسه، منسوجات، کفش، لوازم آرایشی و بهداشتی، داروها و لوازم التحریر.
- هنر (Arts) : گالری هنرهای معاصر، کتاب فروشی، صنایع دستی، ابزار موسیقی و تجهیزات آنها.
در واقع تمامی کسب و کارهایی که عرضهکننده کالا و خدمات به مصرفکنندگان هستند، زیر چتر خردهفروشی قرار میگیرند.
خردهفروشی از دیرباز به معنای “فروش در مقادیر کوچک” بوده و در حال حاضر نیز خردهفروشان سعی بر آن دارند تا هزینههای این فروش را هم برای خود و هم برای مصرفکنندگان به حداقل برسانند. به همین منظور در کشورهای توسعهیافته، خردهفروشیهای کوچک و محلی به فروشگاهها و بوتیکهای بزرگ تبدیل شدهاند تا هزینهی توزیع کالا به کمترین مقدار ممکن برسد. این خردهفروشان بزرگتر موفق به راهاندازی زنجیرههای تأمین و توزیع، سیستمهای مدیریت انبار و مقیاس گستردهای از برنامههای بازاریابی شدهاند.